Diffusers
De lucht die we inademen is essentieel voor onze gezondheid.
We ademen ongeveer 20.000 keer per dag, wat overeenkomt met een dagelijkse behoefte aan 12.000 liter lucht. De kwaliteit van die lucht heeft een rechtstreekse invloed op ons welzijn: een te vochtige lucht kan gezondheidsproblemen veroorzaken (allergiën, astma, …) terwijl een te droge lucht niet alleen de slijmvliezen en de huid uitdroogt, vermoeidheid en ongemak veroorzaakt, maar ook de luchtvervuiling doet toenemen. Artsen en specialisten zijn het erover eens dat een optimale relatieve luchtvochtigheid tussen 40 tot 60% schommelt.
Wat betekent de relatieve luchtvochtigheid?
De relatieve luchtvochtigheid is de verhouding in % tussen de hoeveelheid water die op een bepaald moment in de lucht aanwezig is en de maximale hoeveelheid water die de lucht bij die temperatuur kan bevatten. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 50% bevat de lucht slechts de helft van de hoeveelheid die ze bij die temperatuur kan bevatten.
Dit percentage wordt gemeten met een hygrometer.
Waarom is de lucht in de winter zo droog?
De lucht is vooral droog in de winter wanneer de verwarming meer aan staat. Koude lucht kan maar heel weinig water bevatten. Als het buiten 0°C is, kan 1 kubieke meter lucht slechts 4g water bevatten. Maar als het 20°C is, kan de lucht 20g water vasthouden. De kamer verluchten volstaat dus niet.
De voordelen van het gebruik van een luchtbevochtiger?
Een luchtbevochtiger zorgt voor een constante relatieve luchtvochtigheid (40-60%). Bij dat ideale vochtniveau ervaren we een optimaal comfort en ontwikkelen bacteriën en virussen zich veel minder snel.
Zijn er technologieën om de luchtvochtigheid te verhogen?
Ja, we kunnen kiezen uit 3 technologieën:
1. Ultrasone luchtbevochtiging:
Dit is de meest gebruikt methode. Een snel trillend metalen plaatje splitst de watermoleculen op in microscopisch kleine druppels. Deze ultrasone trillingen creëren een zeer fijne mist. Een geruisloze ventilator verspreidt de mist in de lucht, waar het water meteen verdampt. De bevochtiging is zichtbaar.
Voordeel: De luchtvochtigheid neemt snel toe.
Nadeel: Er kan kalkaanslag onstaan (in de vorm van wit stof). Sommige luchtbevochtigers hebben daarom een kalkfilter aan de onderzijde van het waterreservoir.
2. Bevochtiging door verdamping:
Dit is de meest natuurlijk vorm van bevochtiging, zonder ultrasoonplaatje of weerstand. Het water in het reservoir stijft door sapillaire werking op in de filters die zich in de luchtbevochtiger bevinden. Een ventilator blaast droge omgevingslucht door de filters. De bevochtigde lucht (met ideaal vochtpercentage) wordt dan door de kamer verspreid.
Voordeel: Gezonde, geluidloze verspreiding
Nadeel: De luchtvochtigheid stijgt minder snel omdat dit een natuurlijke technologie is
3. Bevochtiging door warme damp:
Deze zeer oude methode werkt op dezelfde manier als een pan kokend water. De luchtbevochtiger heeft een weerstand die het water aan de kook brengt. De stoom die uit het apparaat komt, bevochtigt de omgevingslucht. Deze techniek garandeert een bevochtiging zonder bacteriën en ziektekiemen door de hoge temperatuur van het water (80°C.
Voordeel: Zeer goede verspreiding door de kamer, vrij van bacteriën en ziektekiemen
Nadeel: Vanwege de warmte niet in aanwezigheid van kinderen gebruiken

Bezig met laden...

Angels Ass (4 st)
In deze aroma lamp kan u zowel onze Geurolie als ons etherische olieën in gebruiken. Lees meer